wdh

DUODAG 1 Zuid West Utrecht 2019 'Met Hart en Ziel'

Datum dinsdag 5 maart
Locatie St Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein
Doelgroep Huisarts, Assistent, Praktijkondersteuner
Organisatie WDH Zuid West Utrecht
Accreditatie 6 uur
Prijs 175.00
Duodag 2 is op donderdag 14 maart.
Klik hier om in te schrijven als HUISARTS voor DUODAG 1 op 5 maart
Klik hier om in te schrijven als POH en ASSISTENTE voor DUODAG 1 op 5 maart

.

hart,heart,health,physical
De WDH Zuid West Utrecht nodigt u van harte uit voor de inmiddels traditionele duodagen voor huisartsen, praktijkondersteuners en assistenten. Dit jaar is het thema het hart, met de titel 'Met Hart en Ziel'. 

DATUM
Dinsdag 5 maart 2019.

LOCATIE
St. Antonius Ziekenhuis, Koekoekslaan 1, 3435 CM in Nieuwegein.

PROGRAMMA

08.15 - 08.50 uur

Ontvangst

08.50 - 09.00 uur

Opening

09.00 - 10.30 uur

Sessie 1

10.30 - 10.50 uur

Pauze

10.50 - 11.50 uur

Sessie 2

11.50 - 12.30 uur

Lunch

12.30 - 13.30 uur

Sessie 3

13.30 - 13.40 uur

Wisselen sessies

13.40 - 14.40 uur

Sessie 4

14.40 - 14.55 uur

Pauze

14.55 - 16.30 uur

Sessie 5

16.30 uur

Borrel


ONDERWERPEN
Sessies Huisartsen
Sessie 1: 'PSA prikken met een gerust hart'
(plenaire sessie samen met assistenten en praktijkondersteuners) 
Consulenten: Dr. R.C.N. van den Bergh, uroloog St. Antonius Ziekenhuis en
                      Dr. J.J.H. Beck, uroloog St. Antonius Ziekenhuis 
Voorbereider: Victoria Jongkamp, huisarts
Tijdens deze plenaire sessie, gegeven door een enthousiast urologen-DUO, komt u meer te weten over de nieuwste inzichten op het gebied van prostaat- en blaaskanker. Er zal worden toegespitst op de waarde van PSA bij prostaatkanker en hematurie bij blaaskanker.

Sessie 2: Maak een keuze uit één van de volgende workshops:
A. 'Beenhard'

Consulent: Gie Auw Yang, orthopeed St .Antonius ziekenhuis
Voorbereider: Margan Essed, huisarts
Een gemiddelde huisarts ziet 3 patiënten met schouderklachten per week. Toch blijft het soms lastig om de juiste diagnose te stellen. Wanneer is aanvullend onderzoek aangewezen en wanneer een consult van de orthopeed. Deze workshop gaat over de ins en outs van niet traumatische schouderklachten met handige tips voor het lichamelijk onderzoek.

B. Kan calprotectine inflammatoire darmziekten veilig uitsluiten?  
Consulent: Dr. P.G.A. van Boeckel, MDL arts St. Antonius Ziekenhuis
Voorbereider: Victoria Jongkamp, huisarts

Door middel van een interactieve workshop komt u meer te weten over de waarde van calprotectine bij een patiënt met darmklachten in de huisartsenpraktijk. Na afloop van deze workshop bent u beter in staat om functionele buikklachten van een IBD te onderscheiden. 

Sessie 3: Maak een keuze uit één van de volgende workshops: 
A. 'Moederziel alleen (in bed)'
Consulent: Laurien Theunissen, neuroloog St. Antonius Ziekenhuis 
Voorbereider: Margan Essed, huisarts
We zien ze allemaal, patiënten die moe zijn en slaapproblemen hebben. Vraag je je ook wel eens af wanneer het zinvol is om naar de slaappoli te verwijzen? In deze workshop vertelt Laurien Teunissen over OSAS, slaapproblemen bij Parkinson, dingen die je zelf kan doen en wanneer het zinvol is om te verwijzen.

B. 'Bitter in de mond, maakt een hart gezond', Medicatie na bariatrische chirurgie 
Consulent: Desirée Burgers, klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker met aandachtsgebieden obesitas, ouderen en nefrologie.
Voorbereider: Ilse Boas, huisarts

Tijdens de workshop krijg je kennis over de gevolgen van een gastric bypass en gastric sleeve voor de werking van het geneesmiddel. De workshop geeft inzage in het zorgpad zoals dit in het St. Antonius Ziekenhuis vorm krijgt in samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Ook biedt deze workshop specifieke geneesmiddeladviezen voor deze patiëntengroep die in uw praktijk toe te passen is.

Sessie 4: Maak een keuze uit een van de volgende workshops: 
A. Nieuwe behandeladviezen bij DM2: hartstikke leerzaam! 

Consulent: Dr. I.A. Eland, internist endocrinoloog St. Antonius Ziekenhuis
Voorbereider: Victoria Jongkamp, huisarts

Tijdens deze workshop wordt u op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen en behandeladviezen op het gebied van diabetes mellitus type 2. 

B. 'Cor puberale' Hartkloppingen, wegrakingen 
Consulent: Ramon Tak, kinderarts/cardex St. Antonius Ziekenhuis locatie Nieuwegein/Woerden 
Voorbereider: Ilse Boas, huisarts

Wat kunt u in de huisartsenpraktijk alvast vertellen of doen wanneer u cardiale pathologie bij pubers vermoedt? Door alarmsymptomen te formuleren kunt u een reële inschatting maken van pathologie versus fysiologie als het gaat om wegrakingen en hartkloppingen bij de puber.

Sessie 5: 'De 2 zekerheden in het leven, de geboorte en de dood' 
(plenaire sessie samen met assistenten en praktijkondersteuners) 
Consulent: Mieke Kerkhof, gynaecoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis
Voorbereider: Ilse Boas, huisarts 
Een lezing over de twee zekerheden van het leven, te weten geboorte en dood, gebaseerd op de boeken 'Even ontspannen, mevrouw' en  'Klaar is Kees' van Mieke Kerkhof.
Mieke Kerkhof is al sinds 1998 gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Naast dokter is ze ook schrijver. Ze heeft een speciale antenne voor de alledaagsheid en ziet haar spreekkamer als een 'tuin vol mogelijkheden'. Zij lost medische problemen op, maar kijkt ook naar de achtergronden van patiënten.
Zij vertelt voor de pauze over ontroerende, leuke, lachwekkende belevenissen van een gynaecoloog. Na de pauze vertelt Mieke over haar laatste boek 'Klaar is Kees'. In ultrakorte verhalen wordt het onvermijdelijke levenseinde beschreven. Elke anekdote brengt een geheel eigen ontroering teweeg. De dood is een spelbreker en wordt door velen gevreesd. Het beest in de bek kijken blijkt de beste remedie, maar kijken door de bril van anderen helpt ook. En zo valt er ineens iets te (glim)lachen. Zeker als overlijdensadvertenties worden geanalyseerd en een kijkje wordt genomen in het Nederlands Uitvaart Museum.


ONDERWERPEN
Sessies Assistenten en praktijkondersteuners
Sessie 1: 'PSA prikken met een gerust hart' 

Consulenten: Dr. R.C.N. van den Bergh, uroloog St. Antonius Ziekenhuis en
                      Dr. J.J.H. Beck, uroloog St. Antonius Ziekenhuis 
Voorbereider: Victoria Jongkamp, huisarts

Tijdens deze plenaire sessie, gegeven door een enthousiast urologen-DUO, komt u meer te weten over de nieuwste inzichten op het gebied van prostaat- en blaaskanker. Er zal worden toegespitst op de waarde van PSA bij prostaatkanker en hematurie bij blaaskanker.

Sessie 2: Maak een keuze uit één van de volgende workshops:
A. Hartfalen
Consulent: Joke van den Berg, Cardiologie verpleegkundige
Voorbereider: Ingrid van Wijnbergen, assistente

Wat houdt hartfalen precies in? Wat kan je vragen om erachter te komen of je met hartfalen te maken hebt? De onderwerpen die aan bod komen; achtergrondinformatie m.b.t. harthalen, wanneer spreek je van hartfalen, onderzoeksmethode, medicatie, waar moet je op letten?

B. Een kijkje in de ziel
Consulent: Foeke de Vries, GZ psycholoog i/o klinisch psycholoog
Voorbereider: Conny Appeldoorn, assistente

Tijdens de workshop gaan we in op de vraag wat angst is, wat er in je lijf gebeurt, waardoor angst aanhoudt en hoe je ermee kan omgaan al patiënt en als professional. Er wordt afwisselend uitgelegd, ervaren en geoefend.
Na afloop van de workshop bent u in staat te vertegenwoordigen wat angst is, wat angst bij iemand teweeg kan brengen, fysiologie van angst, bejegening (do's en dont's bij iemand in angst/paniek) en u bent op de hoogte van welke behandelingen er zijn bij angst/paniek.

Sessie 3: Maak een keuze uit één van de volgende workshops:
A. 'Hartstikke moe'
Consulent: David Boss, klinisch chemicus
Voorbereider: Marion van Rossum, assistente

David Boss gaat vertellen over vermoeidheid in het bloed. Verschillenden waardes komen aan bod, zoals HB, pfeiffer en de broertjes en zusjes daarvan.

B. Palliatieve zorg. Hartverscheurend?  
Consulent: Classien Rebergen, kaderarts palliatieve zorg
Voorbereider: Conny Appeldoorn, assistente

Na afloop van deze workshop bent u in staat te benoemen wat palliatieve zorg is o.a. aan de hand van surprise question, welke 4 dimensies er spelen in de palliatieve zorg en wat de verschillende fases zijn in de palliatieve zorg. Verder bent u in staat rekening te houden met deze fases tijdens de triage en herkent u welke specifieke problemen er kunnen spelen in de communicatie rondom de palliatieve patiënt. U bent vrij om vragen te stellen of om casussen voor te leggen.

Sessie 4: Maak een keuze uit één van de volgende workshops:
A. 'Har(d)t in actie' Alarmsignalen bij pasgeborene 
Consulent: Jeanette ten Haaf, kinderarts St. Antonius Ziekenhuis
Voorbereider: Elle Vegada, assistente
Kom meer te weten over alarmsymptomen bij pasgeborene, veel voorkomende kinderziektes, wat te doen bij obstipatie, wanneer is er sprake van uitdroging, wat te doen bij koorts en verschillende huiltjes en hoe deze te herkennen. 

B. 'Je hart luchten' Feedback
Consulent: Sjort van de Maat en Esther Reenders, Heelkunde St. Antonius Ziekenhuis
Voorbereider: Ingrid van Wijnbergen, assistente 

Heeft een patiënt ons nodig of hebben wij een patiënt nodig? Met deze vraag kan je veel kanten op. In de dagelijkse praktijk leidt deze vraag soms tot lastige dilemma’s in de omgaan met elkaar, het bewust zijn van je eigen waarden en je uitingen daarvan in gedrag.
Wat is ervoor nodig om vanuit je klant te kijken naar je serviceverlening? Ofwel, actief willen leren wat jouw patiënten vinden van jouw zorgverlening? Zou je tot nieuwe inzichten komen denk je?
En wat zou er gebeuren als je zorgteams zelf de regie geeft over uitvragen van deze patiëntervaringen? Onwerkelijk? Tijdrovend?
Integendeel….
Al ruim 3 jaar werken 50 teams op deze manier binnen het St. Antonius Ziekenhuis. Zélf aan de knoppen blijkt heel leuk en vooral leerzaam. Ervaren wat er goed is gegaan en wat soms beter kan geeft energie! En dat is veel waard in deze tijd waar werkplezier een grotere rol speelt dan ooit. Ergens energie van krijgen is een gezonde voedingsbodem voor verbeteren en optimaliseren.
In deze workshop krijgt u inzicht in de wijze waarop je dit kan aanpakken: van draagvlak creëren tot uitvoering in de dagelijkse praktijk. Een inspirerende sessie om morgen zelf mee aan de slag te kunnen.

Sessie 5: 'De 2 zekerheden in het leven, de geboorte en de dood'
(plenaire sessie samen met huisartsen) 

Consulent: Mieke Kerkhof, gynaecoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis
Voorbereider: Ilse Boas, huisarts

Een lezing over de twee zekerheden van het leven, te weten geboorte en dood, gebaseerd op de boeken 'Even ontspannen, mevrouw' en  'Klaar is Kees' van Mieke Kerkhof.
Mieke Kerkhof is al sinds 1998 gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Naast dokter is ze ook schrijver. Ze heeft een speciale antenne voor de alledaagsheid en ziet haar spreekkamer als een 'tuin vol mogelijkheden'. Zij lost medische problemen op, maar kijkt ook naar de achtergronden van patiënten.
Zij vertelt voor de pauze over ontroerende, leuke, lachwekkende belevenissen van een gynaecoloog. Na de pauze vertelt Mieke over haar laatste boek 'Klaar is Kees'. In ultrakorte verhalen wordt het onvermijdelijke levenseinde beschreven. Elke anekdote brengt een geheel eigen ontroering teweeg. De dood is een spelbreker en wordt door velen gevreesd. Het beest in de bek kijken blijkt de beste remedie, maar kijken door de bril van anderen helpt ook. En zo valt er ineens iets te (glim)lachen. Zeker als overlijdensadvertenties worden geanalyseerd en een kijkje wordt genomen in het Nederlands Uitvaart Museum.


KOSTEN
Huisarts WDH-lid € 175,-. Geen WDH-lid € 218,75.
AIOS, Praktijkondersteuner en Doktersassistenten WDH-lid € 75,-. Geen WDH-lid € 95,-.
Word nu lid en ontvang direct 20% korting op deze nascholing. Lid worden

INSCHRIJVEN
Klik hier om in te schrijven als HUISARTS voor DUODAG 1 op 5 maart
Klik hier om in te schrijven als POH en ASSISTENTE voor DUODAG 1 op 5 maart

U kunt zich inschrijven via de website: www.wdhmn.nl. Geef op het inschrijfformulier uw keuze aan voor de workshop per sessie. U ontvangt een bevestiging van inschrijving en een factuur. U kunt ook direct per iDEAL betalen.

ANNULERINGSREGELING
Tot twee weken voor aanvang van de cursus kunt u uw deelname annuleren. Hiervoor wordt €25,- administratiekosten in rekening gebracht; daarna wordt het gehele bedrag in rekening gebracht.

ACCREDITATIE
Deze nascholing is voor 6 uur geaccrediteerd onder nummer 07.01.01-19 van de instellingsaccreditering Federatie WDH Midden Nederland afgegeven door het  Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) van de KNMG. Voor de praktijkassistenten is accreditatie aangevraagd bij KABIZ-NVDA (Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten). Voor de praktijkondersteuners is accreditatie aangevraagd bij de NVvPO en de VenVN.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de Federatie WDH Midden Nederland via telefoonnummer 035-588 00 07 of per e-mail: m.brons@wdhmn.nl

Wijzigingen voorbehouden.