wdh

DUODAG 1 Zuid West Utrecht 2024

Locatie St Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein
Doelgroep Huisarts, Assistent, Praktijkondersteuner
Organisatie WDH Zuid West Utrecht/St. Antonius Ziekenhuis/Unicum
Accreditatie 6 uur
Prijs 175.00

Duodag 2 vindt plaats op donderdag 14 maart 2024.'Wordt vervolgd'

Schrijf je hier in als huisarts

Schrijf je hier in als assistent of POH
 

WDH Midden Nederland, St. Antonius Ziekenhuis en Unicum nodigen u van harte uit voor de inmiddels traditionele Duodagen voor huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten. Dit jaar is het thema 'Wordt vervolgd'. 

Hartelijke groet,

Victoria Jongkamp, Medisch coördinator LEK Unicum
Marieke Verlaat, Beleidsadviseur Transmurale zorg St. Antonius Ziekenhuis
Ingo Eland, internist-endocrinoloog St. Antonius Ziekenhuis
Mariëlle Brons, Coördinator nascholingen en projecten WDH Midden Nederland

DATUM
Dinsdag 5 maart 2024.

LOCATIE
St. Antonius Ziekenhuis, Koekoekslaan 1
3435 CM in Nieuwegein

PROGRAMMA

08.15 - 08.50 uur

Ontvangst

08.50 - 09.00 uur

Opening

09.00 - 10.30 uur

Sessie 1

10.30 - 10.50 uur

Pauze

10.50 - 11.50 uur

Sessie 2

11.50 - 12.30 uur

Lunch

12.30 - 13.30 uur

Sessie 3

13.30 - 13.40 uur

Wisselen sessies

13.40 - 14.40 uur

Sessie 4

14.40 - 14.55 uur

Pauze

14.55 - 16.30 uur

Sessie 5

16.30 uur

Borrel


ONDERWERPEN
Sessies Huisartsen

Sessie 1: Aandacht voor oudergeneeskunde
(plenaire sessie samen met assistenten en praktijkondersteuners)
  • De rol van de geriaters/internisten ouderengeneeskunde binnen net St. Antonius Ziekenhuis. Wat is het Consultatief Team Ouderen en bij welke patiënten wordt dit team in het ziekenhuis betrokken?
  • Rol van geriater rondom preop- perioperatieve zorg voor kwetsbare ouderen 
  • Wat is de spoeddiagnostiek? Hoe is de acute ouderenzorg ingericht? 
Consulent: Olivia Geraghty, geriater St. Antonius Ziekenhuis

Sessie 2: Maak een keuze uit één van de volgende workshops: 
A. 
" Kinderziektes met koorts: Help! Wanneer is het wel die witte raaf?”
We zien veel kinderen met recidiverend koorts, veelal als uiting van een onschuldige virusinfectie, maar wanneer moeten we als huisarts aan een onderliggende immuunstoornis denken? Bij welke symptomen moeten we denken aan de invasieve groep A-streptokokkeninfectie (GAS), kawasaki of andere kinderziektes waarbij snelle herkenning noodzakelijk is?  
Consulent: Jojanneke Heidema, kinderarts St. Antonius Ziekenhuis 

B. "Hartfalen, what’s new?”
SGLT2-remmers nemen een steeds grotere rol in. Hoor tijdens deze workshop alles over de nieuwste medicatie die ingezet kan worden bij hartfalen en de adviezen t.a.v. samenwerking tussen eerste en tweede lijn 
Consulent: Sophie van Nes/Rob van Tooren -  cardiologen St. Antonius Ziekenhuis 

Sessie 3: Maak een keuze uit één van de volgende workshops:  
A. "Obesitas, de keuze is reuze” 
De nieuwe FMS richtlijn "Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen” is uit. Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste ondersteuning en zorg is voor volwassenen en kinderen met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of comorbiditeit. Daarnaast wordt er, voor deze doelgroep,  meer dan ooit geadverteerd met afval-ondersteunende medicatie zoals Saxenda® en Mysimba®. Wat is wijsheid om te doen, wel/niet voorschrijven? Een gewetenskwestie? Hoe staan de internisten hier tegenover? 
Consulent: Iris Wakelkamp, Internist - Endocrinoloog St. Antonius Ziekenhuis

B. ”Bekkenbodemproblematiek, van klacht naar controle”
Het scala aan uro-gynaecologische klachten is groot: recidiverende UWI's, scrotale pijnen, perineale pijnklachten, seksuele problematiek, incontinentie etc. Bij welke urologische klachten moet je denken aan bekkenbodemproblematiek als oorzaak? Welk aanvullend onderzoek is er genoodzaakt om te onderscheiden van andere diagnoses? En wat kan de patiënt verwachten wanneer er verwezen wordt naar de bekkenbodemfysiotherapeut? 
Consulent: Sandrine van Selm/Aida Beganovic - urologen St. Antonius Ziekenhuis 

Sessie 4: Maak een keuze uit een van de volgende workshops: 
A. 
"Slaapproblemen, wat als niets meer lijkt te helpen”
Wat als de tips en adviezen vanuit de POH-GGZ/huisartsenpraktijk niet afdoende blijken? Welke medicatie kan er voorgeschreven worden? En hoe kunnen we het beste omgaan met alle ‘pammetjes’? Wanneer moeten we denken aan een verwijzing richting de Slaappoli? Wat zijn de verwijsindicaties en wat kunnen zij de patiënt bieden? 
Consulent: Laurien Teunissen, Klinisch neurofysioloog, neuroloog, somnoloog St. Antonius Ziekenhuis

B. U-Prevent, als je niet zelf wil goochelen met cijfers 
Met het interactief rekenmodel U-Prevent kunnen artsen het risico op hart- en vaatziekten berekenen voor niet alleen patiënten met hart- en vaatziekten, maar ook voor gezonde mensen, diabetespatiënten en ouderen boven de 70 jaar. Hoe interpreteer je de uitkomsten en hoe vertaal je dit voor de patiënt? 
Consulent: Dr. Jannick Dorresteijn, Internist - Vasculair Geneeskundige & Klinisch Epidemioloog, UMC Utrecht

Sessie 5: (plenaire sessie samen met Doktersassistenten en Praktijkondersteuners)
"Grip op je aandacht” 
Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want concentratie is onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken. Tijd voor de wetenschap om met antwoorden te komen. 
Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel helpt je om als winnaar uit de strijd om je aandacht te komen. Hij laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit. Maar bovenal geeft hij technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden.
Consulent: Prof. dr. Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht. Tevens hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab.
 

ONDERWERPEN
Sessies Doktersassistenten en Praktijkondersteuners

Sessie 1: Aandacht voor oudergeneeskunde (plenaire sessie samen met huisartsen)
  • De rol van de geriaters/internisten ouderengeneeskunde binnen net St. Antonius Ziekenhuis. Wat is het Consultatief Team Ouderen en bij welke patiënten wordt dit team in het ziekenhuis betrokken?
  • Rol van geriater rondom preop- perioperatieve zorg voor kwetsbare ouderen 
  • Wat is de spoeddiagnostiek? Hoe is de acute ouderenzorg ingericht? 
Consulent: Olivia Geraghty, geriater St. Antonius Ziekenhuis

Sessie 2: Maak een keuze uit één van de volgende workshops: 
A. "BVO cervixcarcinoom, wat als  het uitstrijkje afwijkend is?”
Wat is het vervolg bij de gynaecoloog als een vrouw wordt doorgestuurd na een afwijkend uitstrijkje? Welke onderzoeken worden er dan gedaan, wat kunnen de verschillende uitkomsten zijn en welke behandelingen zijn er mogelijk? 
Consulent: Amber Vos, gynaecoloog St. Antonius Ziekenhuis

B. "Hartrevalidatie, een zeer belangrijk vervolg”
Wanneer wordt hartrevalidatie ingezet en waarom is het belangrijk? Wat kan de patiënt verwachten van hartrevalidatie en hoe ziet dat traject eruit? 
Consulent: Hetty Verkaik, Verpleegkundig consulent CVRM St. Antonius Ziekenhuis

Sessie 3: Maak een keuze uit één van de volgende workshops:
A. "Een positieve iFOBT bij BVO darmkanker, wat nu?"
Wat is het vervolg voor de patiënt met een positieve iFOBt? Hoe ziet dat traject er in het ziekenhuis uit?  En wat wordt er in de voorbereiding van de patiënt verwacht (van dieet tot laxeren en inname eigen medicatie)? 
Consulenten: Mark van der Neut, Teamhoofd Endoscopie en Saskia Vliex - te Nijenhuis, Afdelingshoofd Ambulante Zorg MDL St. Antonius Ziekenhuis

B. "Onder controle of niet onder controle?”
Doktersassistenten zien geregeld de DM- en CVRM ketenzorg-labuitslagen voorbijkomen. Wat zeggen al die waardes? Waarom wordt bv natrium en kalium geprikt? Is dit volgens de standaard, of eerder eigen invulling? Wanneer is het afwijkend en wat kan daar eventueel het gevolg van zijn? En hoe zit dat met glucosewaardes en cholesterolwaardes, wanneer is het afwijkend? Wanneer mag je verwachten dat leefstijl nog iets doet of moet er met medicatie gestart worden? Hoor hier meer over tijdens het bespreken van casuïstiek. 
Consulent: Jannet Heerma, DM verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis 

Sessie 4: Maak een keuze uit één van de volgende workshops:
A. "Alle ins- en outs wanneer er doorverwezen wordt naar de mammapoli bij een afwijkende BIRADs”
Wat is het vervolg na een afwijkende mammogram bij BVO borstkanker? Wat kan de patiënt in het ziekenhuis verwachten? Hoe ziet een dag op de mammapoli eruit? 
Consulent: Nelleke van der Wal-Bakker, Mammacare Verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis

B. "Duizeligheid bij de patiënt, helderheid bij de assistente”
Patiënten bellen geregeld met klachten over duizeligheid. Vaak betreft het geen spoed maar wanneer is dat wel het geval en moet de patiënt met snelheid gezien worden op het spreekuur? Om welke diagnoses gaat het dan en wat moet je uitvragen tijdens de triage om dit helder te krijgen? 
Consulent: Joost Zwartenkot, KNO-arts St. Antonius Ziekenhuis

Sessie 5: (plenaire sessie samen met huisartsen) 
"Grip op je aandacht” 
Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want concentratie is onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken. Tijd voor de wetenschap om met antwoorden te komen. 
Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel helpt je om als winnaar uit de strijd om je aandacht te komen. Hij laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit. Maar bovenal geeft hij technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden.
Consulent: Prof. dr. Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht. Tevens hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab.

______________________________________________________________________________________

KOSTEN
Huisarts WDH-lid € 175,-. Geen WDH-lid € 218,75.
AIOS, Praktijkondersteuner en Doktersassistenten WDH-lid € 75,-. Geen WDH-lid € 95,-.
Word nu lid en ontvang direct 20% korting op deze nascholing. Lid worden

INSCHRIJVEN
Geef op het inschrijfformulier uw keuze aan voor de workshop per sessie. U ontvangt een bevestiging van inschrijving en een factuur. U kunt ook direct per iDEAL betalen.

ANNULERINGSREGELING
Tot twee weken voor aanvang van de cursus kunt u uw deelname annuleren. Hiervoor wordt € 35,- administratiekosten in rekening gebracht; daarna wordt het gehele bedrag in rekening gebracht.

ACCREDITATIE
Deze nascholing wordt aangevraagd voor 6 uur accreditatie onder nummer 07.01.01-24 van de instellingsaccreditering Federatie WDH Midden Nederland afgegeven door het  Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) van de KNMG. Voor de praktijkassistenten is accreditatie aangevraagd bij KABIZ-NVDA (Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten). Voor de praktijkondersteuners is accreditatie aangevraagd bij de NVvPO en de VenVN.

CONTACT
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het WDH-buro: Mariëlle Brons, 035-588 00 07, m.brons@wdhmn.nl (werkdagen: dinsdag, woensdag en donderdag)

Wijzigingen voorbehouden.