wdh

Huisartsentraining op Vlieland 2024 - Springtij

Locatie Strandhotel Seeduyn
Doelgroep Huisarts, Specialist
Organisatie WDH Midden Nederland
Accreditatie 24 uur
Prijs 1260.00


Huisartsentraining op Vlieland 2024

 Vlieland 2023
"Heel goed! Strak programma, goede afwisseling, leuke onderwerpen." "Fantastisch! zeer goede organisatie van het inhoudelijke stuk." "Super! Tip top! Zeer goed! Super fijn geregeld!" 

WERKGROEPEN
De jaarlijkse huisartsen training springtij heeft weer een mooi programma voor u in petto:

 • Filosofie en de aangezegde dood
  Daan Roovers, filosoof en voormalig denker des Vaderlands en Christine Weenink, kaderhuisarts ggz begeleiden de werkgroep en carrousel, die zich focussen op Filosofie bij leven met een aangezegde dood. Christine is sinds mei 2020 ernstig ziek; zij deelt zowel haar dokters- alsook haar patiënten perspectief. 

  Door nieuwe behandelmogelijkheden bij kanker, zoals immuuntherapie, doelgerichte therapie en experimentele chemotherapie, leven er steeds meer mensen langer dóór met niet te genezen kanker. Wat betekent dat voor een patiënt om door te leven met een niet te genezen ziekte? Welke rol in de begeleiding van deze groep patiënten heb je daarbij als huisarts? Welke eigen ervaringen kleuren je omgang als dokter met deze patiënten?

  Vanuit de individuele beleving zoomen we uit naar het bredere perspectief; als de behandeling niet meer op de voorgrond staat en de prognose onzeker is, hoe geef je dan zin aan je leven? Kun je je activiteiten van je oude leven, wat ooit vertrouwd was, maar waarin tegelijkertijd alles is veranderd, weer oppakken? Wat betekent veerkracht?

  Een filosofische benadering kan helpen om een nieuw perspectief op de situatie te krijgen..

  We bespreken de ideeën van oude en nieuwe denkers, van de stoïcijnen tot René Gude en Dirk de Wachter. 

 • Drugs en nieuwe middelen
  Maarten Brinkhuijsen,  huisarts in Oudewater, en Nelly van der Gaarden, verslavingsarts KNMG en kaderarts GGZ, willen jullie meenemen in het onderwerp verslaving. Specifiek kijken we naar alcohol verslaving en naar drugs & nieuwe middelen.  

  Ice, lachgas, special K, een blow en een pil. Wat is er op de markt, op straat, op internet en via de app te halen? Wat doet het? Hoe veel gebruik denken we te zien? Wat zie je hiervan in je eigen praktijk of in je omgeving en wat denk je dat je er als huisarts mee kunt – wilt – moet doen? In de werkgroep gaan we proberen om meer inzicht te krijgen in het gebruik van middelen onder  jeugd en volwassenen.

 • Voorkomen van angst en stress bij kinderen die medische ingrepen ondergaan, een praktische workshop
  Fleur van Ouwerkerk, huisarts in Baarn en Arine Vlieger, kinderarts, St. Antonius Nieuwegein. Gespecialiseerd in hypnose bij kinderen nemen u mee in de carrousel en werkgroep kindergeneeskunde op Vlieland in 2023.  

  Kinderen in spoed eisende situaties maar ook bij bloedonderzoek hebben veelal pijn en zijn vaak angstig. Angst versterkt pijn en pijn versterkt angst. Een angstige ervaring maakt een volgende ziekenhuiservaring of doktersbezoek stressvoller en dus pijnlijker. Daarom staat in deze werkgroep aandacht voor pijnbestrijding en angstreductie centraal. Goeie praktische tips voor de huisarts.

 • Alle aspecten van PCO
  Loes Goossens, huisarts te Utrecht en Kim Dryer, gynaecoloog en fellow voortplantingsgeneeskunde aan de VU verzorgen de Carrousel en Werkgroep Gynaecologie.

  In deze werkgroep gaan we aan de slag met het onderwerp PCO. Een onderwerp wat in je spreekkamer tot verschillende soorten vragen kan leiden. Welke behandeling kan je starten na het stellen van de diagnose? Maar ook hoe ga je om met vragen rondom fertiliteit en wat moet je wel/niet met de metabole gevolgen van deze aandoening?
______________________________________________________________________________________

Specialist aan het woord
Alle deelnemende specialisten vertellen kort over de nieuwste ontwikkelingen in hun vak.

______________________________________________________________________________________

Casuïstiek en carrousels 
Als deelnemer aan de cursus, digitaal verslag doen van probleemcasuïstiek waarmee u in uw praktijk of op de huisartsenpost werd geconfronteerd.

 • Filosofie en de aangezegde dood
  In de carrousel gaan we dieper in op dat gesprek tussen huisarts en patiënt. Het gaat hierbij expliciet niet om de somatische zorg, maar naast aandacht voor emoties, en de soms ingewikkelde communicatie met hun omgeving, vooral om existentiële vragen; wat is mijn leven nog waard als ik niet meer beter word? Hoe zinvol is mijn leven met een beperkt perspectief? Hoe herstel ik, terwijl ik niet beter word.

  Klik hier voor het casusformulier

 • Verslaving in de huisartsen praktijk
  Signalering en herkenning bij dagelijkse problematiek op het spreekuur? Herken en bespreek je (problematisch) alcohol gebruik? Wat zijn handvaten voor de huisarts om hier mee om te gaan en wat vind je zelf wel of niet tot je taak pakket behoren? Wat kan je als huisarts doen bij langdurige alcoholverslaving. Is acceptatie ook een vorm van behandelen? En kan je het soms ook zien als uiteindelijke palliatieve zorg?

  Klik hier voor het casusformulier

 • De vermoeide puber
  Ziet u ook de laatste jaren vaker pubers die erg vermoeid zijn en met hun ouders op het spreekuur komen of door ouders gestuurd worden? Hoe invaliderend is het? Wat is normaal? Wat zijn de alarmsignalen? Doe je aanvullend onderzoek? En hoe kun je dit aanpakken?

  In de Carrousel " De vermoeide puber" bespreken we casuïstiek die aangeleverd is door jullie als deelnemers waarbij dit aan het licht komt  en geven we handvatten om dit aan te pakken.

  Klik hier voor het casusformulier

 • Endometriose
  Aan de hand van de door jullie aangeleverde casuïstiek gaan we dieper in op het ziektebeeld endometriose. We willen in deze carrousel ingaan op de anamnese, lichamelijk onderzoek en welk aanvullend onderzoek is zinvol? Maar de vragen wanneer kan je zelf behandelen als huisarts en hoe counsel je dat, en wanneer  is verwijzen nodig zullen aan bod komen.

  Klik hier voor het casusformulier

DATUM
Woensdag 12 juni t/m vrijdag 14 juni 2024.

LOCATIE
U verblijft tijdens de training in Strandhotel Seeduyn, Badweg 3, 8899 VB Vlieland, telefoon 0562-451560, fax 0562-451115, e-mail: seeduyn@westcordhotels.nl.
U heeft bootvervoer, een eigen fiets, volpension in hotel Seeduyn, gelegen in de duinen direct aan het strand op 50 meter van zee. Het hotel beschikt o.a. over gratis wifi. En natuurlijk vooral de zee, de duinen en het strand.

Het is mogelijk om zelf uw verblijf in het WestCord Strandhotel Seeduyn op Vlieland te verlengen tot en met zondag. Ook kunt u vanaf vrijdagmiddag tot en met zondag uw partner en/of kinderen over laten komen. Alle zaken rond deze extra reserveringen dient u zelf te organiseren en zijn voor eigen rekening.
In plaats van het gebruikelijke arrangement biedt het hotel u 10% korting. U kunt dan zelf kiezen of u een appartement wilt, met of zonder ontbijt of een hotelkamer. De boekingen kunt u maken via carola.pieper@westcordhotels.nl

KOSTEN
Op basis van een 2-persoons kamer bedraagt de cursus € 1.260,- voor WDH-leden
en voor niet-leden  € 1.400,-.

Toeslag 1-persoonskamer bedraagt € 175,-. U ontvangt een aanvullende factuur indien u een eenpersoonskamer wenst.

ACCREDITATIE
Deze cursus wordt voor 24 uur geaccrediteerd onder nummer 02.01.41-24 van de instellingsaccreditering Federatie WDH Midden Nederland afgegeven door het Accreditatie Bureau Cluster1 (ABC1) van de KNMG.

Vier uur hiervan worden gegeven voor het thuis vooraf uitwerken van probleemcasuïstiek uit uw eigen werksituatie. Van elk van de 4 carrouselonderwerpen vult u een casus in via de casusformulieren.

De huisartsentraining wordt ontwikkeld en wordt gegeven door de volgende docenten:
 • Maarten Brinkhuijsen, huisarts in Oudewater
 • Loes Goossens, huisarts in Utrecht
 • Fleur van Ouwerkerk, huisarts in Baarn
 • Christine Weenink, Huisarts en Kaderhuisarts GGZ, Utrecht.
CONSULENTEN
 • Kim Dreyer, gynaecoloog, subspecialist voortplantingsgeneeskunde en endometriose Amsterdam UMC.
 • Daan Roovers, filosoof, docent Publieksfilosofie aan de UvA en 'denker des vaderlands'
 • Arine Vlieger, kinderarts St. Antonius ziekenhuis
 • Nelly van der Gaarden, verslavingsarts en kaderhuisarts GGZ
INSCHRIJVEN
U kunt zich inschrijven middels de blauwe button boven en onderaan de pagina. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding. U ontvangt per mail een bevestiging van inschrijving en factuur. U kunt ook direct per IDEAL betalen.

ANNULERINGSREGELING
Annuleren van uw inschrijving kan uitsluitend via e­mail. U ontvangt dan binnen 24 uur een bevestiging.
Bij annulering betaalt u: ­
tot 1 februari 2024: kosteloos
na 1 februari 2024 bent u de gehele inschrijfkosten verschuldigd
Wel kunt u een collega in uw plaats laten deelnemen, u betaalt dan alleen de administratiekosten van € 75,00.

INFORMATIE
WDH-buro: Mariëlle Brons telefoon 035-5880007, e-mail m.brons@wdhmn.nl 
(werkdagen dinsdag, woensdag en donderdag)

Wijzigingen voorbehouden.