wdh

Huisartsentraining op Vlieland 2020

Datum woensdag 7 oktober t/m vrijdag 9 oktober
Locatie Strandhotel Seeduyn
Doelgroep Huisarts
Organisatie WDH Midden Nederland
Accreditatie 24 uur
Prijs 990.00


Huisartsentraining op Vlieland 2020

 

Vlieland 2019: Interactief en helder programma, prachtige locatie en lekker eten.

WERKGROEPEN
  • Oncogenetica:
    De werkgroep Oncogenetica zal dit jaar het onderwerp prostaatkanker met u samen uitdiepen. Is er een verwijsindicatie voor genetisch onderzoek wanneer prostaatkanker in de familie voorkomt?
    PSA screeningsadvies? Geruststellen vanaf welke leeftijd? Familiaire prostaat kanker/ BRCA gen mutatie? Familie met prostaatkanker, wanneer controle
  • De benauwde zuigeling
    Op de HAP zien we als huisarts geregeld benauwde kinderen. Hoe differentieer je tussen RSV-pseudocroup-astma-viraal anders-pneumonie, hoe objectiveer ik de mate van benauwdheid en wat kan ik zelf doen. We proberen aan de hand van de diverse richtlijnen te kijken of we andere groepen praktisch tips en toepassingen kunnen geven zodat we beter onderbouwd kunnen diagnosticeren en handelen 
  • Ik ben gewoon, dus ik faal: de paradox van de verplichte vrijheid.
    Filosofie en het spreekuur: als succes en geluk een keuze zijn gaan heten, moet datzelfde gelden voor mislukking en gevoelens van ongeluk. Als alles een eigen keuze is of lijkt, wordt kiezen een kwestie van verplichte vrijheid. Dat is een verlammende paradox. Wat doet dat met onze gezondheid, psychisch én fysiek?
    Aangeraden literatuur:
    - De Vrijheidsillusie, boek met essays van Alicja Gescinska, Christien Brinkgreve, Herman Vuijsje en
      Trudy Dehue
    - Borderline times, boek van Dirk de Wachter
    - Wij zijn de politiek, boek van Marc van Dijk
  • Sportgeneeskunde
    In de werkgroep  gaan we samen met sportarts Jaap Bax dieper in op het belasting-belastbaarheid model, vooral bij kinderen. Wat is gezond sporten? Hoe intensief mag een kind topsport bedrijven, maar óók, hoe krijg je ze in beweging? Hoe adviseer je een kind bij keuzes in sport, in relatie tot hun groei en ontwikkeling?
    Ander onderwerp in de werkgroep is de schouder, zowel de Frozen Sholder, als wel schouderklachten bij (bovenhandse) sporters. Wat kunnen wij als huisarts in de diagnostiek, behandeling en advisering?
    Klik hieronder voor aanvullende informatie.
    - Rehabilitation of shoulder impingement syndrome and rotator cuff injuries: An evidence-based review
      Klik hier
    - Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder
      Klik hier
    - Importance of Peak Height Velocity Timing in Terms of Injuries in Talented Soccer Players
      Klik hier
    - Focus op jeugdtraining
      Klik hier
  • Complicatie of Calamiteit?
    In deze werkgroep 2 onderwerpen:
    1. hoe, wat en wanneer moet je melden en wat doet de inspectie na een melding?
    2. een "Prisma light" voorstellen die je in de praktijk kan gebruiken om incidenten te analyseren.
CARROUSEL
  • Oncogenetica:
    In het vorige Vlieland programma stond bij de carrousel Borstkanker ook centraal in het onderdeel Oncogenetica. Dit programma is dat weer het geval, maar nu vanuit het oogpunt van gezonde familieleden van patiënten met borstkanker. Hoe schat je in of er een reden is voor
    verwijzing naar de klinische genetica? Welke adviezen kun je aan gezonde familieleden geven?
  • Chronische buikpijn bij kinderen
    We krijgen als huisarts regelmatig kinderen met buikpijn op het spreekuur. Soms is het duidelijk en weet je wat te doen, soms is het lastiger en wat onbevredigend.

    Zaken die aan de orde zullen komen in de carroussel:
    Wat kan je meer specifiek uitvragen in de anamnese?
    Wat is de rol van het lichamelijk onderzoek?
    Welk aanvullend onderzoek is zinvol?
    Lactase gen mutatie test, calciprotectine, blastocystis…. Zin en onzin?

    Opzet naar een DD en welke diagnose stel je als huisarts wel en/of niet. En welke behandelingen kunnen wij als huisarts zelf inzetten, en wanneer verwijzen we naar de kinderarts
  • Ziek van te hoge verwachtingen
    De sociale én klassieke media ventileren dat je het leven elke dag moet grijpen, dat als je ergens voor vecht je altijd bijzonder wordt. Elk functioneringsgesprek gaat over ambities. Beter, harder, hoger. Hoe zit dat maatschappelijk? Waar komt dat vandaan? Wat als je geen succes hebt? Wat als je geen ambities hebt? Wat als je twijfelt, als je niet blij of mooi bent? En wat merkt de huisarts hiervan?
  • Sportgeneeskunde
    Sportgeneeskunde is voor veel huisartsen een onbekend specialisme. Wat is de meerwaarde van verwijzing naar en samenwerken met een sportarts?
    Zowel in de carrousel alsook in de werkgroep wordt dieper ingegaan op nog nader te bepalen sportgeneeskundige onderwerpen.
  • Er is iets niet goed gegaan
    Beschrijf een casus waarbij iets niet goed is gegaan en waarbij je je afvraagt of dit te voorkomen was geweest.
    Welke vragen heb je hierbij? Wat deed je bij deze casus? Heb je deze casus geanalyseerd? Heb je een VIM melding gedaan of misschien zelfs bij de inspectie gemeld?
    We bespreken de ingebrachte casus en kijken hoe dergelijke casuïstiek en het delen ervan kan bijdragen aan het verbeteren van zorg. Bertien Winkel, huisarts en inspecteur IGJ, zal als consulent bijdragen aan het gesprek. Om tot een open discussie te kunnen komen wordt van alle gesprekspartners verwacht dat zij de inbreng vertrouwelijk behandelen en niet verder naar buiten brengen.
Specialist aan het woord
Alle deelnemende specialisten vertellen kort over de nieuwste ontwikkelingen in hun vak.

Vul op het inschrijfformulier je werkgroep van eerste en tweede keus in. Inschrijving voor de werkgroepen gaat op volgorde van aanmelding.

Werkgroepen
In werkgroepen bestudeer je het onderwerp van je keuze. Samen met collega’s en ondersteund door de docenten verdiep je je in het onderwerp om het over te dragen aan de andere deelnemers.

CASUÏSTIEK EN DE CARROUSELS
Als deelnemer aan de cursus, digitaal verslag doen van probleemcasuïstiek waarmee u in uw praktijk of op de huisartsenpost werd geconfronteerd.

DATUM
Woensdag 7 oktober t/m vrijdag 9 oktober 2020.

LOCATIE
U verblijft tijdens de training in Strandhotel Seeduyn, Badweg 3, 8899 VB Vlieland, telefoon 0562-451560, fax 0562-451115, e-mail: seeduyn@westcordhotels.nl.
U heeft bootvervoer, een eigen fiets, volpension in hotel Seeduyn, gelegen in de duinen direct aan het strand op 50 meter van zee. Het hotel beschikt o.a. over gratis wifi. En natuurlijk vooral de zee, de duinen en het strand.

Het is mogelijk om zelf uw verblijf in het WestCord Strandhotel Seeduyn op Vlieland te verlengen tot en met zondag. Ook kunt u vanaf vrijdagmiddag tot en met zondag uw partner en/of kinderen over laten komen. Alle zaken rond deze extra reserveringen dient u zelf te organiseren en zijn voor eigen rekening.
In plaats van het gebruikelijke arrangement biedt het hotel u 10% korting. U kunt dan zelf kiezen of u een appartement wilt, met of zonder ontbijt of een hotelkamer. De boekingen kunt u maken via carola.pieper@westcordhotels.nl

KOSTEN
De kosten voor deze training bedragen voor WDH-leden € 1140,- per deelnemer, voor niet WDH-leden € 1.266,- per deelnemer.
Indien u een kamer wilt delen met een mede-cursist bedraagt de prijs € 990,- per deelnemer, voor niet WDH-leden € 1.100,- per deelnemer.
U ontvangt een aanvullende factuur indien u een eenpersoonskamer wenst.

Word nu lid en ontvang direct 20% korting op deze nascholing. Lid worden

ACCREDITATIE
Deze cursus wordt voor 24 uur geaccrediteerd onder nummer 02.01.41-20 van de instellingsaccreditering Federatie WDH Midden Nederland afgegeven door het Accreditatie Bureau Cluster1 (ABC1) van de KNMG.

Vijf uur hiervan worden gegeven voor het thuis vooraf uitwerken van probleemcasuïstiek uit uw eigen werksituatie. Van elk van de 5 carrouselonderwerpen vult u een casus in via de casusformulieren.

De huisartsentraining wordt ontwikkeld en wordt gegeven door de volgende docenten:

  • Roy Beijaert, huisarts in Maarssen
  • Maarten Brinkhuijsen, huisarts in Oudewater
  • Willem van der Kraan, huisarts in Utrecht
  • Fleur van Ouwerkerk, huisarts in Baarn
  • Christine Weenink, Huisarts en Kaderhuisarts GGZ, Utrecht.
  • Addy van der Woude, huisarts in Amsterdam
CONSULENTEN
  • Margreet Ausems, klinisch geneticus UMCU
  • Jaap Bax, Sportarts SMA Utrecht
  • Daan Roovers, filosoof, docent Publieksfilosofie aan de UvA en 'denker des vaderlands'
  • Arine Vlieger, kinderarts St. Antonius ziekenhuis
  • Bertien Winkel, huisarts en coördinerend specialistisch inspecteur bij de IGJ
INSCHRIJVEN
Deze cursus is vol. De editie van 2021 gaat plaatsvinden op 23, 24 en 25 juni 2021. U kunt een voorinschrijving maken door een e-mail te sturen aan i.westerveld@wdhmn.nl

ANNULERINGSREGELING
Annuleren is uitsluitend schriftelijk mogelijk tot 1 september 2020. Wij berekenen u dan € 100,- administratiekosten. Bij latere annulering brengen wij de volledige kosten in rekening. Natuurlijk kunt u zich, mits tijdig aan ons doorgegeven, laten vervangen door een collega.

INFORMATIE
Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot het WDH-buro:
Ilona Westerveld, telefoon 035-5880007, e-mail i.westerveld@wdhmn.nl
Werkdagen: woensdagochtend, donderdag en vrijdag.

Wijzigingen voorbehouden.